Wanneer voel je nou energie en wanneer niet?

Bijgewerkt op: 4 aug. 2020

In mijn trainingen zie ik regelmatig dat wanneer mensen zich beginnen te verdiepen in mediteren en energiewerk, zij denken dat ze iets energetisch hebben waargenomen, maar dat dat eigenlijk een neuroceptische waarneming is geweest. En dit is een belangrijk verschil.


Wat is neuroceptie

De term neuroceptie is door Stephen Porges, een expert op het gebied van het zenuwstelsel, bedacht en wordt als volgt uitgelegd:


Neuroceptie is het proces waarmee ons zenuwstelsel risico's afweegt, buiten het bewuste besef om. [...] Hoewel we ons meestal niet bewust zijn van signalen die neuroceptie triggeren, zijn we ons meestal wel bewust van de fysiologische omschakelingen. Soms ervaren we zoiets als een gevoel in onze buik of ons hart, of als intuïtie dat de situatie gevaarlijk is. (Porges 264)


Ons zenuwstelsel neemt heel veel in onze omgeving waar zonder dat wij hier bewust van zijn. Via neuroceptie wordt ons lichaam en daarmee ons brein verteld of we veilig zijn of dat er gevaar dreigt. Belangrijke elementen die dit bepalen zijn de stem, de gezichtsuitdrukking, expressie van de ogen, en de ledematen. Mensen die in een meer onveilige omgeving zijn opgegroeid zijn over het algemeen experts geworden in het waarnemen van gevaar, wat zij ook vaak als iets intuïtief omschrijven en dat klopt.


Hoe werkt energie waarnemen

Energie waarnemen werkt anders, ook al zijn er allerlei verschillende manieren van waarnemen. Een groot verschil tussen neuroceptie en energie waarnemen is dat je niet in dezelfde ruimte hoeft te zijn om de ander waar te kunnen nemen. Daarnaast is het niet op een gevoel gebaseerd. Energie waarnemen is net zo helder en tastbaar (als je het daadwerkelijk waarneemt) als onze 'fysieke' wereld. Verder is het per persoon afhankelijk hoe hij of zij precies energie waarneemt.


Neuroceptie en energie waarnemen zijn twee losse aspecten die wij kunnen als mens. In mijn optiek zijn deze beide belangrijk waaruit we boordevol informatie kunnen halen.


Mocht je bezig zijn met energie helder willen waarnemen, dan kan je je nu aanmelden voor Zelfleiderschap III | Ontdek Je Energetische Krachten.


Porges, Stephen. De Polyvagaaltheorie en de transformerende ervaring van veiligheid. Eeserveen, Uitgeverij Mens!, 2019.

264 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven