Stem & Seksualiteit

Bijgewerkt op: 4 aug. 2020

Je stem is een krachtig element dat veel invloed heeft op je lichaam - ook op sensueel en seksueel gebied.


Sjamaanse stemtechnieken

In het Siberische sjamanisme wordt er gewerkt aan de stem door middel van de lichaamshouding en de ademhaling. Door zowel de houding als de ademhaling op een specifieke manier in te zetten, ontstaat er een bepaalde stem, bijvoorbeeld de gezaghebbende stem, de sensuele, of de uitdagende stem. Wanneer je bijvoorbeeld moeilijk contact met je sensualiteit kan maken, is deze methode een prettige en veilige manier om dit te onderzoeken.

Polyvagaal Theorie

Ook in de neurofysiologische wetenschappen worden er relaties gelegd tussen de stem en seksualiteit. In de Polyvagaal theorie gaat het om de ontspanning van de zenuw ‘de nervus vagus’. Deze belangrijke zenuw heeft onder andere invloed op je metabolisme en het gehele seksuele gebied. Hoe meer je de nervus vagus ontspant, hoe veiliger je je voelt, hoe meer jij ontspant. Daarom speelt de nervus vagus een belangrijke rol in seksuele gezondheid, het herstellen van seksueel trauma en zelfs bevallingen. Door middel van specifieke stemoefeningen en het gebied rondom je keel, nek en tongbeen te manipuleren, leer je deze zenuw te ontspannen.

Chakra’s

Tenslotte kan je door klank blokkades die op je chakra’s zitten opheffen. Hoewel we normaliter alleen de 2e chakra met seksualiteit verbinden, kies ik ervoor om ook de 1e chakra erbij te betrekken wanneer we met de stem werken. Hier vindt namelijk de belichaming van de basis als mens plaats, waaronder voortplanting, geboorte en angst. Wanneer je klank geeft aan deze ‘oerplek’ ga je terug naar je basis, waar seks(ualiteit) een deel van uit maakt. Hoe meer je verbonden met je lichaam bent, hoe meer ruimte en vrijheid je in je seksualiteit kan ervaren.


197 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven