Je Stem Kan Je Zenuwstelsel Positief Beïnvloeden

Bijgewerkt op: 4 aug. 2020Ik ga hier in de toekomst een langer stuk over schrijven, want het is namelijk echt heel interessant, maar voor nu de korte versie.

Stephen Porges heeft een ontzettend complexe theorie ontwikkeld over de neurologische basis van communicatie die de Polyvagal Theorie heet. Concreet komt het erop neer dat je door ademhaling en stemgebruik drie “diafragma’s” kan beïnvloeden (ondertussen is er bewijs dat er 5 verschillende diafragma’s zijn).


Heel slordig gezegd komt dat op het volgende neer:

  1. Je eerste diafragma bestaat uit de spieren rondom je stembanden en je tong;

  2. Je tweede diafragma is je daadwerkelijke diafragma ongeveer onder je ribbenkast;

  3. Je derde diafragma is je diafragma in je bekkenbodem.

Behalve je daadwerkelijke diafragma bij je ribbenkast, zijn je andere diafragma’s niet echte diafragma’s. Waar het in deze theorie om draait is dat er een nauwe samenwerking is tussen al deze plekken en dat je die met je stem en ademhaling kan beïnvloeden. Deze drie diafragma’s zijn nauw verbonden met je nerves vagus. Je nerves vagus is je tiende zenuw en communiceert met je hart, longen, stem, metabolisme, onderbuik, en ademhalingssysteem. Zoals je ziet is het een grote zenuw die op veel belangrijke plekken in je lichaam activiteit heeft.


In de video hieronder laat dr. Ginger Garner heel duidelijk zien wat je met je stem kan doen om je nerves vagus positief te beïnvloeden. Dit heeft namelijk veel gezondheidsvoordelen. Bovendien kan het mensen met een trauma ontzettend helpen.


De hele korte (en weer slordige) samenvatting

  1. Zoek je pijnlijke punten op rondom je keel (maar druk niet op bloedvaten). Je kan beginnen onder je kaak aan de zijkanten van het strottenhoofd (larynx).

  2. Druk zachtjes of masseer deze pijnlijke punten voor 30 sec tot 2 minuten of langer.

  3. Terwijl je ademhaalt kan je heel voorzichtig en zachtjes je kraakbeen om je luchtpijp heel langzaam heen en weer bewegen. Je begint bovenaan onder je kaak en gaat dan heel langzaam naar beneden. Idealiter kan je het redelijk gemakkelijk van links naar rechts verschuiven en weer terug.

  4. Dit doe je vervolgens op een “ocean breath”.

  5. Uiteindelijk doe je dit op een klank. Het idee is dat er dan niks geks met je stem gebeurt en dat je nog steeds alles makkelijk kan bewegen.

Door deze oefening te doen kalmeer je je nerves vagus en dus ook alle organen en systemen waar de nerves vagus mee te maken heeft.


Excuus voor alle slordigheden, maar er komt een goed, helder en volledig kloppende blog hierover, maar dan kan je hier alvast mee beginnen!36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven