Het Helende Belang van Je Volledige StemcapaciteitHet verloren contact

We staan niet meer diep in contact met onszelf, anderen, en de aarde. We eten meer dan goed voor ons is, we bewegen minder dan goed voor ons is, en we zijn sociaal maar zien minder mensen dan we ooit vroeger zagen. De hoeveelheid burn-outs, depressies en paniekaanvallen blijven toenemen, ondanks dat we nog nooit in zo’n veilig tijdperk hebben geleefd. Hoe kan dit? Ik ga niet pretenderen dat ik het antwoord heb en dat je stem de oplossing is voor alles, maar het kan je wel helpen.


Laten we beginnen bij het begin

Vroeger, lang lang geleden voordat we telefoons hadden en nog wisten hoe schapen en koeien er in het echt uitzagen, waren we de hele dag fysiek actief met alleen al jagen en voedsel verzamelen en bereiden. Het was essentieel om te bewegen als mens zijn. Nu doen we dat niet meer, maar de essentie is nog niet uit het lichaam verdwenen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat een actieve levensstijl met een paar keer per week een lage intensiteit sport te doen helpt tegen depressie.

In diezelfde tijd, zonder telefoons dus, moesten mensen hun stem gebruiken om met elkaar honderden meters verder te kunnen communiceren. Ook was er nog geen vorm van media, dus voor ceremonies, dansen of muziek moest er zelf gezongen worden. Kortom, we maakten veel meer gebruik van onze stem. Niet alleen in de vorm van sociaal gewenst spreken op een zachte beleefde manier, maar het enorme roepen, het zingen in lange uithalen, zelf alle klanken kunnen maken om de verschillende genres van je emoties te kunnen uiten en loslaten, en je spiritualiteit of connectiviteit te uiten.


De holistische stem

Zoals we weten dat bewegen of sporten goed voor onze mentale gezondheid is, zo geloof ik dat de stem ook helpt bij onze fysieke, mentale, en spirituele gezondheid. Onze stem kan zo ongelofelijk veel, en ik geloof dat dat een reden heeft. De stem is onze voornaamste manier van expressie. En nu gebruiken we maar een klein percentage van onze stem, en dus van onze expressie. Expressie, je uiten, is essentieel als mens, net als bewegen.

Door je niet te uiten, volledig te uiten, beperk je de ervaring als mens zijn om zowel deel te nemen in, als bij te dragen aan de wereld. Expressie is uiten wie jij bent, wat je denkt, wat je voelt en jouw unieke kennis en visie te delen met de wereld.


Dus doe eens gek en kijk eens wat je stem allemaal kan.

Express yourself – het is je bestaansrecht!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven