5 Tips voor de Introvert op een Feestje

Bijgewerkt op: 4 aug. 2020Als introvert vind ik het heerlijk om in mijn eentje of met mensen die dicht bij mij staan tijd te spenderen. Maar soms wil ik ook naar een feestje of een verjaardag. Het liefst ga ik dansen als ik uitga, maar ik ontkom er soms niet aan om ergens naartoe te gaan waar er veel gepraat wordt - met veel mensen.

Ik maak graag contact met mensen, een verbinding, en het liefst, een echte verbinding. En dat echte contact vindt voor mij plaats tijdens een 1-op-1 gesprek, maar op een feestje kan dat meestal niet. De meeste mensen willen namelijk een gezellige avond met iedereen en zitten helemaal niet te wachten op dat ‘echte’ contact. Vaak verloor ik mijzelf tijdens deze gesprekken met nieuwe mensen of vaag bekenden om toch dat contact te maken. Ik voelde me regelmatig leeg en moe, terwijl mijn spieren strak stonden als ik het feestje verliet.


Mijn leven veranderde (hierover een andere keer meer), en mijn houding op feestjes veranderde mee. Hieronder een paar van mijn tactieken om zowel een leuk feestje te hebben, als ontspannen en vol energie het feestje te verlaten.


Geef jouw energie (en die van de ander) de ruimte

Sta je graag recht tegenover je gesprekspartner? Dat is heel fijn wanneer je inderdaad een echte verbinding maakt die prettig is voor jou. Merk je dat die persoon een hele andere energie heeft dan jij, of allerlei dingen zegt die niet met jouw waarheid resoneren? Doe dan een stapje opzij zodat je een beetje schuin voor deze persoon komt te staan. Zo komt de energie van jouw gesprekspartner niet meteen tegen jou aan, maar kan deze rustig langs jou heen vloeien. Het is een super makkelijk trucje en het werkt meteen.Geef jezelf extra aandacht

Ga regelmatig naar de wc of stap even naar buiten. De wc is mijn favoriete plek in een café, restaurant of waar dan ook. Het mag er stinken en vies zijn, het doet er niet toe. De wc is DE plek waar je letterlijk even de deur dicht kan doen, op slot, en in alle rust kan waarnemen hoe je je voelt en terug naar je kern kan gaan. Ik zing mijn hele leven lang al op de wc om weer mezelf op te laden en in mijn lichaam te zakken, maar doe wat voor jou goed is. Een paar keer bewust ademhalen, even je zijflanken stretchen, of simpelweg even met je ogendicht op de wc-bril zitten (als de wc-bril schoon genoeg is) is meestal al voldoende.
Luister naar jouw stem

Terwijl je in gesprek bent met je gesprekspartner of groepje, luister eens naar jouw stem. Praat je sneller dan normaal of is je stemgeluid hoger, of allebei? Kijk of je bewust je tempo rustiger kan maken, grote kans dat je stemgeluid mee zakt. Waarschijnlijk zal je deze optie de eerste paar keer vergeten, dat is heel normaal. Denk er op andere momenten aan en het zal vanzelf in je systeem komen.Voelen Voelen Voelen

Voel hoe je lichaam voelt als je weggaat van het feestje (of als je dus op de wc zit). Merk je dat je je schouders automatisch omhoogtrekt en weer naar achter doet? Merk je dat je benen stijf voelen alsof je een work-out gedaan hebt? Voelen je kaken of je wangen stram of strak? Of heb je ineens een stijve nek of nekpijn? Dit zijn allemaal tekenen dat jij je aangespannen hebt tijdens een gesprek en je dus simpelweg niet ontspannen was. Het is wijs om uit te zoeken voor jezelf waarom je niet ontspannen was bij deze persoon of bij dit gesprek. Maar los daarvan is het goed om ook tijdens dit soort gesprekken bewust je lichaam te leren ontspannen.

Let tijdens deze gesprekken op de plekken waar jij eerder al hebt waargenomen dat dat spanningsplekken zijn voor jou. Goede algemene ontspanners zijn licht door je knieën zakken, blijf op 2 benen staan, in plaats van door 1 knie zakken. Doe je handen niet in je zakken of over elkaar - hierdoor span je makkelijker je schouders aan -, maar laat je handen naast je rusten of gebruik je handen tijdens het praten. Bovendien ziet deze houding er zelfverzekerd uit :)


Tune out

Mijn vriend is hier master in, en ik begin het te leren. Tune out. En wat is het heerlijk. Voor de actieve luisteraar (ik) voelt out tunen ontzettend onbeschoft, maar out tunen geeft jou heel veel voordelen. Het zorgt er namelijk voor dat jij je niet volledig laat opzuigen door het gesprek of je gesprekspartner. Ben je nog niet toe aan out tunen, kijk dan tijdens het gesprek af en toe even om je heen. Ook deze manier trekt je snel uit je gesprek en plaatst je weer in je omgeving. Hierdoor kan je weer even jouw beide benen op de vloer voelen staan, besef je je dat je dorst hebt, of dat je naar je nieuwe favoriete plek in het café wil gaan.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven